Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. janvāris
Antis, Antons, Antonijs

Jo lociņi ir jāēd

Pašu izaudzēti uz palodzes vai veikalā pirkti, zaļie lociņi ir vispieejamākie zaļumi visu gadu. Un tie ir gan neapšaubāmi veselīgi, gan piešķir labu, spēcīgu garšu dažādiem ēdieniem. Šoreiz zupa un siermaizītes, kuras bez zaļajiem lociņiem zaudētu daudz laba.

Siermaizītes ar lociņiem

Kraukšķīgas un sātīgas, tāpēc ideāli piemērotas brokastīm, pēc kurām doties pastaigā svaigā gaisā. Var izmantot dažādus sierus, galvenais, lai tie būtu labi kūstoši un cepoties zeltaini iebrūnētu. Un īstiem lociņu faniem ieteicams tos ne tikai iemaisīt sierā, bet droši uzkaisīt vēl papildus jau gatavām maizītēm.

 

Pagatavošanas laiks: 15 minūtes

Sarežģītības pakāpe: viegli

Daudzums: vairākas maizītes

 

SASTĀVDAĻAS:

  • vairākas maizes šķēles (var dažādas katrai gaumei)
  • ap 100 g labi kūstoša siera (man bija Preiļu Čedars)
  • 1 neliela ola
  • 1 ēd. k. majonēzes
  • 1 tējk. tomātu pastas
  • ½ tējk. Dižonas sinepju
  • sāls, pipari
  • 4–5 zaļo lociņu kāti

Ja vēlas, siera masā var iemaisīt arī sīki sakapātu bekonu vai citu gaļiņu.

 

GATAVOŠANA:

1. Sieru smalki sarīvē, ber bļodā.

2. Piesit olu, pievieno majonēzi, sinepes un tomātu pastu, visu kārtīgi samaisa. Mazliet pieber sāli un mazliet vairāk svaigi maltus piparus.

3. Sīki sakapā lociņus un iemaisa siera masā. Ar dakšiņu piespiežot, siera masu liek uz maizītēm – tik, cik sanāk.

4. Maizītes savieto uz cepešplāts, kas pārklāta ar cepamo papīru, un cep 180 grādos sakarsētā krāsnī 10–15 minūšu, līdz zeltaini brūnas.


Veģetāra un sātīga sīpolu zupa ar sēnēm

Šī ir viena no ātrāk pagatavojamām zupām, vienlaikus sātīga, bet nerada smaguma sajūtu. Un šai zupai tik ļoti piestāv zaļie lociņi, ka tie uzskatāmi par obligātu sastāvdaļu, nevis tikai rekomendējami kā zaļumi pasniegšanai!

 

Pagatavošanas laiks: 15 minūtes

Sarežģītības pakāpe: nekā grūta

Daudzums: 6 porcijas

 

SASTĀVDAĻAS:

  • 3 palieli sīpoli
  • 5 vidēji tomāti
  • eļļa cepšanai
  • 1 litrs karsta dārzeņu buljona
  • 4–5 lielie šampinjoni
  • 3 olas
  • sāls, pipari pēc garšas
  • 2–3 ēd. k. sojas mērces (pēc garšas)
  • sīki sakapātu zaļo lociņu kaudze

Ja garšo un mājās ir, pie šīs zupas bez lociņiem rekomendēju arī kinzu.

 

GATAVOŠANA:

1. Sīpolus sakapā parupjā veidā. Tomātiem izgriež kātiņu vietas, mazliet iegriež miziņu un noblanšē ar verdošu ūdeni. Miziņas noņem, pašus tomātus sagriež sīkos gabaliņos.

2. Katlā sakarsētā eļļā liek cepties sīpolus. Uz vidējas uguns apmaisot cep pāris minūšu, tad pievieno gabaliņos sagrieztos tomātus. Maisot cep vēl dažas minūtes.

3. Pievieno karstu dārzeņu buljonu, samaisa un uz nelielas uguns vāra piecas minūtes. Tikmēr sagriež šķēlēs šampinjonus, pievieno tos zupai un vāra vēl piecas minūtes.

4. Bļodā sakuļ olas un ielej verdošajā zupā. Maisa, līdz olas pārvēršas kulteņa stīdziņās. Tad zupai pievieno sojas mērci, sāli un piparus pēc garšas. Pasniedz ar bagātīgu zaļo lociņu piedevu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Mēs nākam tevi nolaizīt

Trio Alejas muzikālie stāsti sākas ar Kirila Ēča (24) tekstiem un idejām, ko skaņās ietērpj Reinis Žodžiks (31) un Spāre Vītola (25). Jau trešo albumu viņi veido vispirms tā, lai būtu jautri paši...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata