Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies

Garšīgas Lieldienas!

Svētki ir izņēmums, tāpēc mēneša tēma "pirmie, svaigie, zaļie" šoreiz paliek otrā plānā. Galdā un saulītē celsim vieglu kūciņu un pašgatavotu majonēzi. Tomēr, arī svinot Lieldienas, neaizmirsīsim par kraukšķīgiem un veselīgiem zaļumiem!

Ātrā, gardā majonēze

Tradicionāli mājas majonēzi gatavo, kuļot olas dzeltenumus un lēnītēm lejot klāt eļļu. Šis ir ātrais variants, lai neteiktu vairāk, – ar visiem sagataves darbiem neies ilgāk par divām minūtēm.
Pamēģiniet, sanāk tiešām laba!

SASTĀVDAĻAS

1 ola + 1 olas dzeltenums
250 g neitrālas augu eļļas
1 tējk. citrona sulas
1 tējk. Dižonas sinepju
1 tējk. etiķa (man bija ābolu, 5%)
sāls, pipari pēc garšas

GATAVOŠANA

1. Blendējamā traukā (garens un šaurs būs kā reizē!) iešķiļ vienu veselu olu un vēl vienu olas dzeltenumu.
2. Pievieno sinepes, citrona sulu un etiķi, mazliet sāls un piparu.
3. Rokas blenderi iegremdē līdz blendējamā trauka galam un, turot piespiestu trauka dibenam, blendē.
4. Tas būs ātri – kolīdz masa līdzinās majonēzei, blenderi ceļ uz augšu un vēl mazliet pablendē. Burtiski pusotru minūti, ne vairāk, un gatavs! Vēl pieregulē garšu ar sāli u. c., ja vajag. Var pievienot arī zaļumus, čili asumam utt. Glabā ledusskapī.


 

Gaisīgā bezē kūciņa

Viena no vieglākajām kūkām, kas pa spēkam ikvienam. Tik vien kā jāsakuļ olbaltums un stunda jāpagaida, līdz tas cepeškrāsnī pārtop kraukšķīgi staipīgā bezē. Tad atliek tikai sakult putukrējumu, pārsmērēt kūkai un izdekorēt pēc patikšanas!

SASTĀVDAĻAS

4 lielu olu baltumi
200 g pūdercukura
1 ēd. k. etiķa (ābolu, 5%)
1,5 ēd. k. kukurūzas cietes
Dekoram
300–500 ml saldā krējuma, saputota dekoriņi pēc patikšanas – želejkonfektes, māršmelovi, svaigas ogas, ziediņi utt.

GATAVOŠANA

1. Olu baltumus liek bļodā un sakuļ vieglās putās. Tad kuļot pakāpeniski pievieno pūdercukuru, pieber kukurūzas cieti, iekuļ to, visbeidzot pielej etiķi un sakuļ olbaltumus stingrās putās – tā, ka, apgriežot bļodu augšpēdus, masa nekrīt ārā.
2. Uz cepešplātnes uzklāj cepamo papīru. Uz tā apļveida formā ziež olbaltumu – apmēram 2–3 cm biezumā, maliņas veidojot mazliet augstākas, lai pēc tam vidū ērtāk ielikt putukrējumu. Var veidot vienu lielu kūku vai vairākas mazākas – man sanāca trīs nelielas.
3. Šauj pannu 160 grādos sakarsētā cepeškrāsnī pa vidu, uzreiz noregulē temperatūru uz 110 grādiem un cep 1 stundu.
4. Pēc stundas izslēdz krāsni, bet pannu ārā neņem – atstāj atdzist cepeškrāsnī. Tad sakuļ putukrējumu, liek to uz kūkas vai kūkām un dekorē pēc ieskatiem! Man šoreiz zilas puķītes un želejkonfektes oliņas formā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Purpurkrāsu veido smadzenes

Purpurkrāsa dabā nemaz nepastāv, un vienīgais iemesls, kādēļ to redzam, ir redzes īpatnības un smadzeņu triki. Ar tik radikālu paziņojumu klajā nākuši zinātnieki.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata