Kā radies kokteilis Mimosa
Lai gan mūsdienās Mimosa ir zināms visā pasaulē, kokteiļa izcelsme nav pilnībā skaidra un tiek dalīta starp diviem vēsturiskiem kokteiļiem. Pirmais bija Buck’s Fizz, kas radās 1921. gadā Londonā prestižajā Buck’s Club. Tā sastāvā bija dzirkstošais vīns un apelsīnu sula, taču proporcijas bija vīnam par labu – apmēram 2:1.
Savukārt Mimosa parādījās 1925. gadā Parīzē kādā no Ritz viesnīcām, un to bieži saista ar bārmeni Franku Meieru, kurš bija pazīstams ar prasmi radīt elegantus, vieglus kokteiļus. Atšķirībā no Buck’s Fizz kokteilis Mimosa parasti tiek gatavots vienādās proporcijās – puse dzirkstošā vīna, puse apelsīnu sulas. Tieši šī līdzsvarotā pieeja padarījusi Mimosa par ideālu dzērienu dienas pirmajai pusei.
Joprojām tiek debatēts par to, vai abi kokteiļi ir viens un tas pats dzēriens ar dažādiem nosaukumiem vai arī attīstījās neatkarīgi. Taču viena lieta ir skaidra – Mimosa vārds nāk no mimozas zieda, kura oranži dzeltenā krāsa atgādina šī kokteiļa toni.
Kādas sastāvdaļas
Mimosa nav dzēriens, kur obligāti jālieto dārgs šampanietis – bet sastāvdaļu kvalitāte tomēr ir svarīga.
Izteicams izvēlēties sausu vai pussausu dzirkstošo vīnu, lai kokteilis nebūtu pārāk salds. Laba izvēle Mimosa pagatavošanai būs spāņu Cava – tā parasti ir sausa, un tai ir lieliska cenas/kvalitātes attiecība.
Tāpat derēs arī itāļu Prosecco – tas ir mazliet augļaināks un maigāks, patiks, ja gribat saldenāku rezultātu.
Mimosa piestāvēs arī pagājušajā nedēļā aprakstītais franču Crémant – kvalitatīvs dzirkstošais vīns ar līdzīgu ražošanas metodi kā šampanietim, bet pieejamāks.
Ja gribas greznību un nav žēl izmantot šim nolūkam, varat, protams, izmantot arī šampanieti. Izvēlies brut (sauso) versiju.
Bezalkoholisks dzirkstošais vīns būs ļoti labs variants svētkiem bez alkohola.
Runājot par otru "vienādojuma" pusi – sulu, zelta standarts būs svaigi spiesta apelsīnu sula. Salda, dabiska, bez konservantiem. Ja iespējams, izspiediet paši vai nopērciet svaigi spiestu vietējā veikalā.
Ja nav pieejama svaiga, derēs arī Premium kvalitātes 100% apelsīnu sula bez piedevām. Meklē etiķeti ar "nepasterizēta" vai "tikai apelsīni".
Sula ar mazu mīkstuma piejaukumu dos dzidru kokteili, sula ar mīkstumu – ja gribas vairāk tekstūras un autentiskuma.
Pagatavošana vienkārša
Mimosa ir viens no visvienkāršāk pagatavojamiem kokteiļiem, tā burvība slēpjas tieši kvalitātē un proporcijās.
Sastāvdaļas: 75 ml dzirkstošā vīna un 75 ml svaigi spiestas apelsīnu sulas.
1. Glāzē vispirms ielej apelsīnu sulu.
2. Uzlej dzirkstošo vīnu (lai dzēriens nepārputotu).
3. Maigi samaisa ar karoti vai vienkārši ļauj abām daļām saplūst pašām.
4. Pasniedz bez ledus.
Ja vēlaties izcelt svētku noskaņu, vari uz glāzes malas uzlikt apelsīna šķēlīti vai dažus granātābola graudiņus – tie piešķirs gan garšas niansi, gan vizuālu efektu.
No kādām glāzēm dzert
Tradicionāli Mimosa tiek pasniegts šampanieša flautās – garās, šaurās glāzēs, kas saglabā dzēriena burbuļus un palīdz izcelt dzirkstošā vīna raksturu. Šī forma arī vizuāli izceļ skaisto, oranži dzelteno toni, padarot dzērienu īpaši pievilcīgu, – nav brīnums, ka Mimosa ir kļuvusi par Instagram vēlo brokastu karalieni.
Tomēr Mimosa kokteili drīkst pasniegt arī citās glāzēs, piemēram, vīna glāzē vai pat glāzē uz kājiņas ar plašāku atvērumu. Galvenais, lai glāze būtu dzidra un dzēriens varētu izcelties.
Kāpēc populāra Lieldienās
Lieldienas ir pavasara un atdzimšanas svētki – laiks, kad daba mostas, dienas kļūst gaišākas. Mimosa ar savu saulaino krāsu un atsvaidzinošo garšu rada pavasara noskaņu. Kokteilis ir viegls, nav pārāk alkoholisks un iederas gan vēlo brokastu, gan pusdienu galdā. Turklāt to ir viegli sagatavot lielākā daudzumā. Ja sanāk radi vai draugi – viss, kas nepieciešams, ir labs dzirkstošais un svaigi spiesta sula.