Aprīļa beigās virtuvē ziemas smagie ēdieni sāk zaudēt savu vilinājumu. Arvien vairāk gribas kaut ko svaigāku, zaļāku un vieglāku. Dārzos un tirgos parādās pirmie zaļumi, redīsi, lociņi.
Vienkāršā un gardā griķu bļodas recepte ar ceptiem dārzeņiem un zaļumiem ir ideāla pavasarīgai pusdienu vai vakariņu maltītei. Gan veselīga, gan sātīga.
Domājot par skābeņu zupu, der zināt, ka to pašu recepti var izmantot, arī gatavojot nātru zupu. Galvenais – nātrēm lietot tikai jaunos dzinumus (augšējās 2–4 lapiņas). Pirms gatavošanas nātres applaucē ar verdošu ūdeni (10–15 sekundes), tad noskalo un smalki sagriež. Zupai pievieno tāpat kā skābenes – pašās beigās.
Griķu un dārzeņu bļoda
Sastāvdaļas (2 porcijām): 1 glāze vārītu griķu (0,5 glāzes nevārītu), dārzeņi pēc izvēles (1 vidējs burkāns, 1 paprika, ½ cukīni, 1 gurķis, sauja ķirštomātu), sauja ziedkāpostu vai brokoļu rozešu, 1 neliels sarkanais sīpols, 2 ēdamk. olīveļļas, pipari, timiāns, malta paprika (vai citas garšvielas pēc izvēles), sāls pēc garšas, zaļumi pēc izvēles (rukola, spināti, pētersīļi, dilles), 2 saujas novārītu turku zirņu vai pupiņu, 30–50 g fetas tipa siera, 1 vārīta ola (pēc izvēles – dekorēšanai); mērcei – 1 ēdamk. olīveļļas, 1 tējk. citrona sulas vai ābolu etiķa, ½ tējk. sinepju, 1 tējk. medus, šķipsna sāls, piparu
1. Griķus noskalo un vāra sālsūdenī līdz gatavībai (ap 15 minūtes), pēc tam nokāš un ļauj nedaudz atdzist.
2. Uzsilda cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Tikmēr sagriež dārzeņus līdzīgos gabalos. Liek uz cepampannas, pārslaka ar olīveļļu, apkaisa ar sāli, pipariem, papriku un timiānu. Cep 20–25 minūtes, līdz tie kļūst zeltaini un mīksti.
3. Sajauc visas mērces sastāvdaļas.
4. Komplektē bļodu – liek griķus, apceptos dārzeņus, pārkaisa ar zaļumiem un fetas tipa sieru, turku zirņiem, pārslaka ar mērci. Ja vēlas, pasniedzot dekorē ar olu.
Jauno skābeņu zupa
Sastāvdaļas (4 porcijām): 1 l buljona (gaļas vai dārzeņu), 3–4 kartupeļi, 1 burkāns, 1 neliels sīpols, 1 ķiploka daiviņa (pēc izvēles), 1 ēdamk. sviesta vai eļļas, 2 saujas svaigu skābeņu (ap 100 g), 2 vārītas olas, sāls, pipari pēc garšas, skābais krējums pasniegšanai, svaigi lociņi vai dilles dekorēšanai
1. Sagriež dārzeņus: kartupeļus – kubiņos, burkānu – ripiņās vai sarīvē, sīpolu un ķiploku – smalki.
2. Katlā sakarsē sviestu, apcep sīpolu un burkānu dažas minūtes, līdz tie kļūst mīksti.
3. Pievieno buljonu un kartupeļus, vāra, līdz kartupeļi kļūst mīksti (ap 10–12 minūtes).
4. Skābenēm nogriež kātus, lapas rupji sagriež un pievieno zupai pašās beigās – vāra tikai 2–3 minūtes, lai saglabātu vitamīnus un skābeno garšu. Pievieno sāli, piparus.
5. Pasniedz ar vārītu olu pusītēm, karoti krējuma un zaļumiem.
Rabarberu plātsmaize
Sastāvdaļas: mīklai – 350 g kviešu miltu, 60 g cukura, 1 tējk. sausā rauga, šķipsniņa sāls, 120 g skābā krējuma, 120 ml silta ūdens, 3 ēdamk. olīveļļas; virsiņai – 500 g rabarberu,140 g cukura, 200 g skābā krējuma, 2 olas, 2 ēdamk. cukura, 1 tējk. vaniļas ekstrakta, rīvēta citrona miziņa (pēc izvēles)
1. Bļodā sajauc miltus, cukuru, sauso raugu un sāli.
2. Pievieno skābo krējumu, siltu ūdeni un olīveļļu.
3. Samīca mīklu, līdz tā kļūst viendabīga un elastīga. 3. Pārklāj ar dvieli un ļauj uzrūgt siltā vietā apmēram stundu.
4. Pa to laiku nomizo un gabaliņos sagriež rabarberus. Apber ar cukuru un ļauj atsuloties ledusskapī 30–40 minūtes.
5. Sajauc skābo krējumu ar olām, cukuru, vaniļas cukuru un citrona miziņu.
6. Uzrūgušo mīklu izrullē nedaudz lielāku par cepamplāts izmēru (ap 25 × 35 cm). Apkārtējās malas ieloka uz iekšpusi, veidojot maliņu.
7. Uz mīklas vienmērīgi izkārto rabarberu gabaliņus. Pārlej ar krēmīgo masu. Virspusi apkaisa ar cukuru un kanēli.
8. Cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā 35–40 minūtes, līdz garoziņa kļūst zeltaini brūna un pildījums sabiezē. Atdzesē un pasniedz.