Pēc svētku cepešiem, kūku un piparkūku kalniem gribas ēst vieglāk un – kaut ko citu. Tāpēc šoreiz piedāvāju trīs vienkāršas zivs ēdienu receptes atslodzei un atelpai no pārāk daudz un pārāk trekna ēdiena.
Kapātā siļķe
Sastāvdaļas: 300 g sālītas vai marinētas siļķes, 200 g saldskābu ābolu, 75 g sīpolu, 3 cieti vārītas olas, 1 glāze skābā krējuma, zaļumi (lociņi, dilles, pētersīļi)
Pagatavošana:
1. Siļķu filejas, nomizotus ābolus un sīpolus sīki sasmalcina.
2. Olu baltumus sagriež kubiņos. Dzeltenumu ar dakšiņu saspaida.
3. Visas sastāvdaļas samaisa ar krējumu un liek kādā salātu traukā.
4. Pasniedz kā smēriņu uz rupjmaizes vai rupjmaizes grauzdiņa. Dekorē ar zaļumiem.
Marinētas zivis
Sastāvdaļas: 1 kg svaigu zivju (reņģes vai citas), 50–100 g garšsakņu (sīpoli, pētersīļu saknes, burkāni), sāls, 1 tējk. etiķa; marinādei: 1 lauru lapa, 200 ml ūdens, 200 ml galda etiķa, 100 g sīpolu, 2–4 melnie piparu graudi, 2 smaržīgie pipari, sāls, cukurs
Pagatavošana:
1. Zivis notīra, lielākās zivis sagriež gabalos. Ja izmanto reņģes, tās atstāj nesagrieztas.
2. Katlā uzkarsē ūdeni, kam pievienotas garšsaknes, etiķis un sāls. Liek iekšā zivis un vāra gatavas. Tad izņem no novārījuma.
3. Sagatavo marinādi. Sīpolus sagriež ripiņās, liek karstā ūdenī, kam pievienotas garšvielas, un vāra, kamēr sīpoli mīksti.
4. Tad pielej etiķi, pieber sāli un cukuru pēc garšas. Pārlej zivis ar marinādi un ļauj iemarinēties vismaz 2–3 stundas. Tad pasniedz.
Zivis tomātu mērcē
Sastāvdaļas: 300 g svaigu zivju (reņģu vai mencu), kviešu milti apviļāšanai, saulespuķu eļļa cepšanai, zaļumi pēc izvēles (selerija, pētersīlis, lociņi), marinādei: 60 g tomātu pastas vai asās tomātu mērces, 120 g sīpolu, 120 g burkānu, 40 ml etiķa, 200 ml ūdens, sāls, cukurs
Pagatavošana:
1. Zivis iztīra, pārkaisa ar sāli, apviļā miltos.
2. Pannā sakarsē eļļu un cep no abām pusēm zivis gatavas.
3. Atdzesē un liek traukā.
4. Pagatavo marinādi jeb mērci. Burkānu sarīvē uz rupjās sakņu rīves, sīpolus sagriež ripiņās.
5. Burkānus un sīpolus liek etiķūdenī un vāra. Kad tie mīksti, pievieno tomātu pastu vai mērci, cukuru un sāli.
6. Pagatavoto marinādi pārlej zivīm.
7. Rotā ar zaļumiem un pasniedz.