Šoreiz trīs ēdieni ar turku jeb auna zirņiem. Humoss ir superātri pagatavojams un neprasa sarežģītas sastāvdaļas. Tas ir arī lielisks augu izcelsmes olbaltumvielu un šķiedrvielu avots. Universāls – der kā uzkoda, smēriņš vai mērce. Ļoti ekonomisks, ledusskapī var glabāt kādu nedēļu, tikai tad vēlams pārliet nedaudz eļļas.
Indiešu karijs (Chana Masala) – sildošs, sātīgs un garšvielām bagāts – ideāls mierinājuma ēdiens. Veģetārs, bet garšos arī gaļas ēdājiem. To var sasaldēt un ēst vēlāk.
Savukārt salāti – svaigi, krāsaini un kraukšķīgi. Pagatavošana aizņems apmēram 10 minūtes – ideāli vieglām pusdienām vai ņemšanai līdzi piknikā vai uz darbu. Var pielāgot sezonai vai tiem dārzeņiem, kas ledusskapī.
Klasiskais humoss
Sastāvdaļas: 1 bundžiņa vārītu turku zirņu (vai ap 250 g vārītu), 2 ēdamk. tahini (sezama pasta), 2 ēdamk. citrona sulas, 1 ķiploka daiviņa, 2 ēdamk. olīveļļas, sāls pēc garšas, ūdens vai šķidrums no zirņiem – tekstūrai
Pagatavošana:
1. Blendera krūzē ber novārītus vai konservētus turku zirņus. Pievieno pārējās sastāvdaļas un visu sablendē līdz viendabīgai konsistencei. Ja masa šķiet par biezu, pievieno mazliet šķidruma no zirņiem.
2. Pasniedz, pārslakot ar olīveļļu, uzkaisa papriku vai romiešu ķimenes (kumīnu).
3. Šāds humoss lieliski der ar maizi vai lavašu un dārzeņiem – redīsiem, gurķiem, burkāniem.
Turku zirņu un dārzeņu salāti
Sastāvdaļas: 200 g vārītu turku zirņu, 1 gurķis, 1 tomāts, ½ paprikas, 1 sarkanais sīpols, zaļumi – rukola, pētersīļi vai koriandrs, mērcei – citrona sula, olīveļļa, sāls, pipari
Pagatavošana:
1. Visus dārzeņus nomazgā un sagriež gabaliņos. Sīpolu sagriež plānās pusripiņās. Sajauc visus dārzeņus un turku zirņus.
2. Atsevišķā bļodiņā sajauc citronu sulu, eļļu, sāli un piparus. Iemaisa salātos.
3. Atstāj uz 15 minūtēm ievilkties. Pirms pasniegšanas pievieno zaļumus. Pasniedz kā piedevu gaļas, grila ēdieniem vai kā vieglu vakariņu/pusdienu ēdienu.
Turku zirņu karijs indiešu stilā
Sastāvdaļas: 1 sīpols (sakapāts), 2 ķiploka daiviņas, 1 tējk. ingvera (svaiga vai malta), no katra pa 1 tējk. – kurkumas, kumīna, koriandra, 1 tējk. čili pulvera (pēc vēlmes), 400 g vārītu turku zirņu, 400 g konservētu tomātu, sāls, pipari, svaigs koriandrs, eļļa apcepšanai
Pagatavošana:
1. Katlā, kurā tiks gatavots karijs, ielej un uzkarsē eļļu. Apcep sīpolu, ķiploku un garšvielas.
2. Pievieno tomātus un turku zirņus, sautē aptuveni 20 minūtes.
3. Pasniedz ar rīsiem vai naan (indiešu plakanmaize)