Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Pirmdiena, 27. janvāris
Ildze, Ilze, Izolde

Ātri pagatavojami ēdieni

Maltā gaļa trīs dažādās receptēs – pati par sevi, ar dārzeņiem un makaroniem.

Pagatavot malto gaļu ir ātrāk nekā cept vai sautēt lielos gaļas gabalus. Līdz ar to maltās gaļas ēdieni ir praktiska izvēle dienām, kad nav daudz laika ēdiena gatavošanai.

Turklāt malto gaļu var daudzveidīgi pagatavot – kombinēt ar dārzeņiem, pākšaugiem vai graudaugiem, lai radītu sabalansētus un barojošus ziemas ēdienus. Daudzi tradicionālie ziemas ēdieni, kā, piemēram, kotletes, sautējumi un sacepumi, rada mājīgu komforta sajūtu, kas ir īpaši svarīgi aukstā un tumšā laikā. Šie faktori padara maltās gaļas ēdienus ideālus ziemas ēdienkartei.


Klasiskās kotletes

Sastāvdaļas: 

500 g maltās gaļas (liellopu vai cūkgaļas, vai abu maisījums), 1 ola, 1 sīpols (smalki sarīvēts vai sasmalcināts), 2 ķiploka daiviņas (izspiestas ķiplokspiedē), 3 ēdamk. rīvmaizes, 100 ml piena, sāls, pipari pēc garšas, eļļa cepšanai

Pagatavošana:

1. Sajauc rīvmaizi ar pienu un atstāj uz 5 minūtēm, lai uzbriestu.

2. Lielā bļodā samaisa malto gaļu, olu, sarīvētu sīpolu, ķiploku, uzbriedinātu rīvmaizi un garšvielas.

3. Ar rokām veido nelielas kotletes.

4. Uzkarsē pannu ar eļļu un cep kotletes no abām pusēm līdz zeltaini brūnai garoziņai (apmēram 4–5 minūtes katru pusi).

5. Pasniedz ar kartupeļu biezeni vai rīsiem un svaigu salātu piedevām.


Maltās gaļas un makaronu sacepums

Sastāvdaļas: 

400 g maltās gaļas, 250 g makaronu penne vai fusilli, 1 burkāns (sarīvēts), 1 sīpols (sasmalcināts), 2 ķiploka daiviņas (izspiestas), 400 ml tomātu mērces, 200 g rīvēta siera, 1 ola, 100 ml saldā krējuma vai piena, sāls, pipari un garšvielas pēc garšas, eļļa cepšanai

Pagatavošana:

1. Uzvāra makaronus sālsūdenī līdz pusgatavībai. Nokāš un noliek malā.

2. Sakarsētā pannā eļļā apcep sīpolu un burkānu, pievieno ķiploku, tad pievieno malto gaļu un cep, līdz tā ir gatava.

3. Iemaisa tomātu mērci un pievieno garšvielas. Karsē 5–7 minūtes.

4. Lielā bļodā sajauc makaronus ar gaļas mērci.

5. Citā bļodā sajauc olu ar saldo krējumu vai pienu un pusi rīvēta siera.

6. Makaronu un gaļas maisījumu liek ietaukotā cepamtraukā, pārlej ar siera un krējuma maisījumu, virsū pārkaisa atlikušo sieru.

7. Cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī (200 °C) apmēram 20–25 minūtes, līdz siers ir zeltains.

8. Pasniedz karstu ar piedevām pēc izvēles. Pēc vēlēšanās var pārkaisīt ar zaļumiem.


Ar malto gaļu pildīti baklažāni

Sastāvdaļas: 

2 lieli baklažāni, 300 g maltās gaļas, 1 sīpols (sasmalcināts), 2 ķiploka daiviņas (izspiestas vai smalki sakapātas), 1 tomāts (sasmalcināts) vai 2 ēdamk. tomātu pastas, 1 tējk. maltas paprikas (pēc izvēles), 1 ēdamk. olīveļļas, 100 g rīvēta siera, sāls un pipari pēc garšas, zaļumi dekorēšanai

Pagatavošana:

1. Nomazgā baklažānus un pārgriež uz pusēm gareniski. Ar karoti izgrebj mīkstumu, atstājot 1 cm biezu sieniņu, lai izveidotos laiviņas. Mīkstumu sakapā un atstāj malā.

2. Baklažānu pusītes apkaisa ar sāli un atstāj 15 minūtes, lai atbrīvotos no rūgtuma. Pēc tam noskalo un nosusina.

3. Uzkarsē pannā olīveļļu, apcep sīpolu, līdz tas kļūst caurspīdīgs. Pievieno ķiploku un cep vēl 1 minūti.

4. Pievieno malto gaļu un apcep, līdz tā kļūst brūna.

5. Iemaisa sakapāto baklažāna mīkstumu un turpina cept, līdz baklažāns mīksts.

6. Pievieno tomātu vai tomātu pastu, paprikas pulveri, sāli un piparus. Maisot cep vēl 5 minūtes.

7. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C.

8. Baklažānu pusītes piepilda ar sagatavoto maisījumu un liek ietaukotā cepamtraukā. Pārkaisa ar rīvēto sieru.

9. Cep krāsnī 25–30 minūtes, līdz baklažāni ir mīksti un siers zeltains. Pasniedzot pārkaisa ar zaļumiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kā likvidēt ķiploku un sīpolu smaku uz rokām?

Ziemas mēnešos bieži gatavojam ēdienus ar kārtīgu devu ķiploku un sīpolu. Ēdieni sanāk garšīgi, bet kā pēc tam tikt galā ar smaku uz pirkstiem? Ķiploka ēteriskās eļļas ir «lipīgas», tāpēc tās...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko