Pavasarīgajās Lieldienu brīvdienās krāsosim olas, rīkosim olu kaujas un dosimies dabā. Daudz laika stāvēšanai pie plīts, visticamāk, negribēsies veltīt. Tāpēc arī šoreiz piedāvāju viegli pagatavojamas receptes, kuras turklāt var variēt pēc paša ieskatiem – gan salātiem pievienot citas sastāvdaļas, gan pildīto olu krēmam – tunci, lasi, avokado, krēmsieru utt. Savukārt biezpiena sacepumā daļu rozīņu var aizvietot ar citiem žāvētiem augļiem, pievienojot arī nelielu sauju ogu, kas vēl aizķērušās saldētavā. Tiesa, ja ogas sulīgas, vajadzēs vēl papildu karoti mannas vai nedaudz pievienot miltus.
Olas ar mārrutku krēmu
Sastāvdaļas: 6 cieti vārītas olas, 2 ēd. k. krējuma vai majonēzes, 1 tējk. rīvētu mārrutku, 1 tējk. sinepju, sāls, pipari pēc garšas, dekorēšanai pēc izvēles – zaļumi (dilles, lociņi), paprikas pulveris, malti pipari
1. Olas pārgriež uz pusēm, izņem dzeltenumus.
2. Dzeltenumus saspaida un sajauc ar pārējām sastāvdaļām, līdz veidojas krēmīga masa.
3. Ar karoti vai konditorejas maisiņu pilda atpakaļ olu baltumos.
4. Dekorē ar zaļumiem vai paprikas pulveri un pasniedz.
Svaigu zaļumu salāti ar redīsiem un olu
Sastāvdaļas: 1 saišķis rukolas, salātu maisījuma, 4 redīsi, 2 cieti vārītas olas, ½ gurķa, 1 ēd. k. olīveļļas, 1 tējk. citrona sulas, sāls, pipari pēc garšas
1. Salātus nomazgā, redīsus un gurķi sagriež plānās šķēlītēs.
2. Olas sagriež šķēlēs vai ceturtdaļās.
3. Visu liek bļodā.
4. Pagatavo mērci – sajauc kopā eļļu, citrona sulu, sāli, piparus un visu maigi samaisa.
5. Pasniedz kā vieglu piedevu vai uzkodu
Biezpiena sacepums ar rozīnēm un vaniļu
Sastāvdaļas: 500 g biezpiena, 3 olas, 3 ēd. k. mannas, 3 ēd. k. cukura, 1 tējk. vaniļas cukura, 50 g rozīņu (izmērcētu), sviests un rīvmaize veidnes ieziešanai
1. Olas sakuļ ar cukuru, pievieno biezpienu, mannā, vaniļu un rozīnes.
2. Masu lej ietaukotā formā, pārkaisa ar rīvmaizi.
3. Cep 180 °C aptuveni 40 minūtes, līdz virsma zeltaina.
4. Pasniedz ar putukrējumu, ogām vai ievārījumu.