Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Ēdieni marta izskaņai

Trīs receptes, pārejot uz vasaras laiku.

Šonedēļ pāriesim uz vasaras laiku, un tas ir jānosvin ar pavasarīgiem ēdieniem.

Zinu, ka cilvēki dalās divās grupās. Tai otrai grupai pulksteņa grozīšana nepatīk, taču es piederu pie tiem, kuriem vienas stundas pabīdīšana šurpu turpu (turklāt svētdienas naktī) nekādu traumu organismā neatstāj. Drīzāk prieku – jo pāriešana uz vasaras laiku nozīmē gan to, ka beidzot atgriežas garie un gaišie vakari, gan arī simboliski – no šīs nedēļas tiešām sākam dzīvot vasaras laikā. Un tā tas turpināsies garus, skaistus vismaz 6–7 mēnešus (runāju par savām sajūtām, nevis oficiālo vasaru) ar sauli, siltām un krāsainām dienām.

Tāpēc marta beigās lai iet trīs receptes ar citrusu un aveņu svaigumu, rukolas pavasarīgo pikantumu un dārzeņu vieglumu.


Citrusaugļu salāti

Sastāvdaļas: 1 gatavs avokado, 1 greipfrūts, 1 apelsīns, dažas saujas rukolas vai citu zaļumu, 1/2 sīpola (sagriezta plānās šķēlēs), sāls, pipari, 3 ēdamk. olīveļļas, 1–2 ēdamk. citrona sulas, 1 ēdamk. medus, 1–2 tējk. sinepju

1. Avokado nomizo un sagriež plānās šķēlēs. 2. Citrusaugļus nomizo, noloba balto daļu un mīkstumu sagriež mazos gabaliņos. 3. Sagatavotos augļus un avokado liek salātu bļodā, iemaisa sīpolu, iecilā izvēlētos zaļumus. 4. Sajauc mērci, kopā sakuļot visas mērces sastāvdaļas. Pievieno sāli un piparus. 5. Pasniedzot pārlej ar mērci. Pasniedz kā vieglu pavasara maltīti vai kā piedevu grilētai gaļai, sieram.


Ziedkāpostu risoto

Sastāvdaļas: 1 ziedkāposts, 1 sīpols (sasmalcināts), 1 ķiploka daiviņa (saspiesta), 1 glāze rīsu, 1 glāze baltvīna, 1–1,5 glāzes dārzeņu buljona, 1/4 glāzes rīvēta cietā siera, sāls, pipari, olīveļļa, dekorēšanai – zaļumi vai tvaicēti sparģeļi, citrona šķēle

1. Sagriež ziedkāpostu nelielos gabaliņos un sadrupina mazākos gabaliņos, lai iegūtu smalkāku tekstūru. 2. Pannā uzkarsē olīveļļu, apcep sīpolu un ķiploku, līdz mīksti. Pievieno noskalotus rīsus un apcep, līdz tie viegli zeltaini. 3. Pievieno baltvīnu un pa porcijām dārzeņu buljonu. Vāra, līdz rīsi gandrīz mīksti un viss šķidrums uzsūcies. Pievieno sadrupināto ziedkāpostu, samaisa un pasautē vēl 5–7 minūtes, līdz ziedkāposts mīksts. 4. Pasniedzot pārkaisa ar sarīvētu cieto sieru un zaļumiem vai tvaicētiem sparģeļiem. Ja vēlas, pārslaka ar nedaudz citrona sulas.


Citronu un aveņu kūka

Sastāvdaļas: 200 g cukura, 200 g sviesta, 3 olas, 200 g kviešu miltu, 1/2 tējk. cepamā pulvera, 1 citrona miziņa, 2 ēdamk. citrona sulas, 50 ml jogurta, 150 g aveņu, pūdercukurs pārkaisīšanai

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem un ietauko kūkas formu (20 –22 cm diametrā). 2. Mīkstu sviestu sakuļ ar cukuru, līdz iegūst gaisīgu masu. 3. Pa vienai pievieno olas, turpinot kult. Tad pievieno citrona miziņu un sulu. 4. Sajauc miltus ar cepamo pulveri un pakāpeniski pievieno sviesta masai, pievienojot arī jogurtu. Iegūto mīklu ielej kūkas formā, pārkaisa ar avenēm. Liek krāsnī un cep apmēram 25–30 minūtes, līdz kūka ir zeltaini brūna un gatava (gatavību pārbauda ar zobu bakstāmo – ja, iedurot mīklā, tas nāk ārā sauss, kūka gatava). 5. Atdzesē un pasniedz ar svaigām avenēm un pūdercukuru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmais mūsdienu grils

Tradīcija gatavot ēdienu uz grila mūsdienās kļuvusi par daļu no dzīvesveida visās pasaules malās.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko