Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Jauneklīgais zaļais vīns

Kad runa ir par vīnu, Portugāles simbols kopš seniem laikiem bijis portvīns. Taču pēdējo 20 gadu laikā inovācijas ražošanā, vīna tūrisms, veiksmīgas mārketinga akcijas un globalizācija ir panākuši, ka arvien populārāks kļūst Portugāles zaļais vīns jeb portugāļu valodā – Vinho Verde. Tas tiek darīts Miņu (Minho) reģionā, kur vīndarīšanas tradīcijas ir simtiem gadu senas. Jau Romas impērijas laikā šeit audzēja vīnogas un gatavoja vīnu, un vietējie zemnieki turpināja šo amatu paaudžu paaudzēs.

Miņu atrodas Portugāles ziemeļrietumos, kur Atlantijas okeāna tuvuma ietekmē klimats ir mērens, vēss un mitrs. Regulārās lietavas un zaļā, auglīgā ainava nodrošina lielisku vidi vīnogu audzēšanai, it īpaši tām šķirnēm, kas ir piemērotas svaigiem un aromātiskiem vīniem.

Nosaukums nenozīmē, ka vīns ir zaļā krāsā. Par zaļo tas tiek saukts zaļoksnā rakstura dēļ – Vinho Verde tradicionāli tiek baudīts jauns jeb bez ilgstošas nogatavināšanas mucās, kas tam piešķir svaigu, dzīvīgu garšu un nelielu, tikko jaušamu dabisku dzirkstīgumu.

Otrs iemesls, kāpēc to dēvē par zaļo, ir Miņu ainava – zaļi un auglīgi dārzi, uz terasēm un koka režģiem augošie vīnogulāji. Salīdzinoši mitrais un vēsais klimats reģionā nodrošina ideālus apstākļus svaigu un aromātisku vīnogu šķirņu audzēšanai. Zaļais vīns tradicionāli tiek ražots no vietējām vīnogu šķirnēm, piemēram, ‘Alvarinho’, ‘Loureiro’, ‘Arinto’, ‘Avesso’, ‘Trajadura’ un ‘Azal’. Tās ir unikālas, jo citviet pasaulē reti sastopamas.

Darīšanas cikls

Lai saglabātu ogās augsto skābumu, kas Vinho Verde padara tik atsvaidzinošu, vieglu un augļainu, tam audzētās vīnogas parasti tiek novāktas agrāk nekā citu vīnu vīnogas. Atkarībā no laikapstākļiem agrīnākās vīnogu šķirnes sāk vākt jau septembra sākumā. Vēlīnās šķirnes, piemēram, ‘Alvarinho’, kas nogatavojas lēnāk, bieži tiek novāktas septembra beigās vai oktobra sākumā.

Zemāks cukura līmenis vīnogās nozīmē arī zemāku alkohola saturu vīnā – Vinho Verde parasti ir 9–12 tilpumprocentus stiprs.

Tik agri vācot, vīnogas vēl ir veselīgas un svaigas, jo mitrais un vēsais Miņu klimats var radīt pelējuma un slimību risku, ja novākšana kavējas.

Vīna fermentācija notiek vēlā rudenī vai ziemā. Jaunā vīna pildīšana pudelēs parasti notiek pavasarī no februāra līdz aprīlim. Pārdošanā vīns nonāk apmēram sešus mēnešus pēc ražas. Piemēram, 2024. gada ražas vīnus var sākt baudīt jau šāgada pavasarī.

Vinho Verde ir domāts dzeršanai jauns, jo tikai tāds tas ir svaigs, augļains un viegli dabiski dzirkstīgs. Tikai dažus Premium klases ‘Alvarinho’ vīnus iztur ilgāk, bet lielākā daļa ir domāti patērēšanai 1–2 gadu laikā pēc ražas. Tāpēc, ja veikalā redzat Vinho Verde pudeli, kas ir vecāka par 3–4 gadiem, to tur arī atstājiet – nepērciet! Iespējams, tas jau ir zaudējis raksturīgo svaigumu.

Garša un dzirkstīgums

Vinho Verde garšas buķete bieži ietver citrusaugļu, zaļu ābolu, bumbieru un tropisko augļu notis, kam pievienojas minerālas un ziedu nianses.

Nereti tiek jautāts – kāpēc Vinho Verde ir dzirkstošs, vai tam pievieno ogļskābo gāzi? Tradicionāli darītiem Vinho Verde vīniem ogļskābo gāzi nepievieno. Tā kā tos pilda pudelēs ļoti jaunus, kad tie vēl nav pilnībā beiguši fermentāciju, tad atlikušie raugi rada nelielu daudzumu dabiskās ogļskābās gāzes, kas piešķir vīnam svaigumu un vieglus burbuļus, kuri padara vīnu patīkami kraukšķīgu.

Mūsdienās, lai pastiprinātu šo efektu un saglabātu vīna atsvaidzinošo raksturu, daži ražotāji pudelē pirms noslēgšanas tomēr pievieno nelielu daudzumu CO2 , līdzīgi kā tas tiek darīts ar citiem viegli gāzētiem vīniem.

Salīdzinoši zemais alkohola saturs padara Vinho Verde ideālu vasarai un viegli baudāmu, jo pārāk neapreibina. To ieteicams pasniegt labi atdzesētu – ap 6–8°C.

Lai gan lielākā daļa Vinho Verde vīnu ir baltvīni, šajā reģionā tiek ražoti arī sarkanvīni un rozā vīni. Sarkanajam Vinho Verde ir intensīva krāsa un raksturīgs augsts tanīnu līmenis, savukārt rozā vīni izceļas ar ogu un ziedu aromātiem.

Pie kā baudīt?

Vinho Verde lieliski sader ar jūras veltēm un baltajām zivīm, salātiem un svaigiem sieriem, viegliem vistas un dārzeņu ēdieniem, piemēram, grieķu, Kapri vai Vidusjūras salātiem, avokado salātiem un citiem vasarīgiem ēdieniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko