Populārākie ziemas dzērieni
1. Ingvera tēja
Ingvera tējas pirmsākumi meklējami Senajā Ķīnā un Indijā, kur ingvers tika izmantots gan kā garšviela, gan kā ārstniecības līdzeklis. XIX gadsimtā ingvera tēja kļuva populāra Rietumeiropā kā mājas līdzeklis pret saaukstēšanos un gremošanas traucējumiem.
Ingvera tēja ir iecienīta arī mūsdienās, jo tā ir intensīva un atsvaidzinoša, īpaši, ja pievieno citronu un medu.
Sastāvdaļas: svaigs ingvers, citronu sula, medus.
Pagatavošana: aptuveni 3 cm svaiga ingvera gabalu sarīvē, pārlej ar verdošu ūdeni un ļauj ievilkties 10 minūtes. Pievieno citronu un medu pēc garšas.
2. Kanēļa un ābolu tēja
Šīs tējas recepte, visticamāk, radusies Eiropā vai Ziemeļamerikā, kur āboli un kanēlis jau izsenis bija populāri kulinārijā. Jau viduslaikos ābolus un garšvielas – kanēli, krustnagliņas – izmantoja gan ēdienos, gan siltos dzērienos. Cepti āboli, ābolu kompoti un siltie dzērieni ar āboliem kļuva par rudens un ziemas tradīciju. Šī tēja palīdz uzturēt siltumu aukstās dienās un uzlabo gremošanu.
Sastāvdaļas: ābolu sula, kanēļa standziņa, krustnagliņas, citrons.
Pagatavošana: uzkarsē ābolu sulu ar kanēli un krustnagliņām, ļauj vārīties 5–10 minūtes, pēc tam pievieno citronu pēc garšas.
Ābolu tēju var gatavot arī no kaltētiem āboliem un kanēļa mizām. Vēl varat gatavot karsto ābolu punšu – ābolu sulu ar kanēļa standziņām lēni vārīt uz mazas uguns.
3. Zelta piens
Zelta piena (Golden Milk) izcelsme ir Senā Indija, tā cieši saistīta ar tradicionālo Indijas medicīnas sistēmu ājurvēdu. Kurkuma, kas ir zelta piena galvenā garšviela, ājurvēdā ir viens no galvenajiem ārstniecības augiem – uzskatīts par spēcīgu pretiekaisuma līdzekli un imunitātes stiprinātāju.
Golden Milk sākotnēji bija pazīstams kā Haldi Doodh (haldi – kurkuma, doodh – piens). Tas tika lietots kā mājas līdzeklis pret saaukstēšanos, iekaisumiem, bezmiegu. Receptes pamatā bija silts piens, kam pievienoja kurkumu, melnos piparus un dažreiz ingveru vai kardamonu.
Kurkuma satur kurkumīnu, kas ir spēcīgs antioksidants ar pretiekaisuma īpašībām. Kombinācijā ar pienu un pipariem, kas uzlabo kurkumīna uzsūkšanos, dzēriens kļūst īpaši efektīvs.
XXI gadsimtā, pieaugot interesei par dabiskiem līdzekļiem un pretiekaisuma diētām, zelta piens kļuva populārs arī Rietumos.
Mūsdienās zelta piens tiek gatavots arī ar augu pieniem (mandeļu, kokosriekstu vai auzu pienu). Receptēm pievieno kanēli, medu, kardamonu un kokosriekstu eļļu, lai padarītu dzērienu vēl bagātīgāku un garšīgāku.
Zelta pienu ieteicams dzert vakaros pirms gulētiešanas.
Sastāvdaļas: 250 ml piena (govs vai augu piens), 1 tējk. kurkumas pulvera (vai 2 cm svaigas, sarīvētas kurkumas saknes), ¼ tējk. kanēļa pulvera, šķipsna melno piparu, ½ tējkarotes kokosriekstu eļļas (pēc izvēles – padara dzērienu krēmīgāku), 1 tējk. medus (pievieno pēc pagatavošanas), 1 cm svaiga, sarīvēta ingvera, šķipsna muskatrieksta (pēc izvēles)
Pagatavošana: uzsilda pienu, pievieno garšvielas, maisot silda 5–7 minūtes, bet neuzvāra. Noņem no uguns, pievieno kokosa eļļu un medu pēc garšas.
4. Karstais kakao ar garšvielām
Šī karstā dzēriena izcelsme meklējama Amerikā – seno acteku un maiju kultūrās, kur kakao tika uzskatīts par dievu dāvanu un svētu dzērienu.
Maiji gatavoja biezu un rūgtu kakao dzērienu. Kakao pupiņas tika samaltas un sajauktas ar ūdeni, čili pipariem un dažreiz vaniļu. Šāds dzēriens tika uzskatīts par enerģijas avotu un bieži izmantots rituālos.
Acteki vēlāk pārņēma šo tradīciju. Acteku imperators Montezuma esot dzēris līdz pat 50 krūzēm kakao dienā. Tas tika aromatizēts ar čili pipariem, vaniļu un dažādām garšvielām.
Pēc Amerikas atklāšanas kakao pupiņas nonāca Eiropā. Drīz vien arī kakao dzēriens kļuva populārs. Sastāvdaļas: kakao pulveris, kanēlis, vaniļa, piens, šķipsna čili, šķipsna sāls.
Pagatavošana: pienu uzkarsē, bet nevāra. Pievieno kakao pulveri un garšvielas, vēl 2–3 minūtes pakarsē.