Divas dienas, kad nav jārosās "sasodītajā darbavietā", – šķiet, tieši ar to vidusmēra latvietim asociējas Lieldienas. Ja ģimenē ir mazi bērni, kaut kādas tradīcijas vēl tiek piekoptas, bet tiem, kuru mūžs tuvojas nogalei, interese par svētkiem ir aizvien mazāka. Ja nu vien ciemos nav pieteikusies atbraukt mīļotā mazmeitiņa vai mazdēliņš.
Lieldienas ir kristiešu svētki, kuros tiek godināts Jēzus Kristus, kurš, krustā sists un apglabāts, tomēr ir augšāmcēlies, lai nestu savu ticību pārējai pasaulei. Tomēr šos svētkus mēdz atzīmēt arī ļaudis, kuri nav uzskatāmi par ticīgajiem, – vienkārši tāpēc, ka tā ir pieņemts, tā ir tradīcija, kas iesakņojusies no paaudzes paaudzē. Svinību rituāli gan mēdz būt krasi atšķirīgi, un tas, kas šķiet pavisam normāls vieniem, ne vienmēr liksies svētkiem piemērots citiem.
BEZ OLĀM NEKĀDI
Saistībā ar Lieldienām nepieminēt olas ir neiespējamā misija. Jo vairāk tāpēc, ka to krāsošanas paņēmieni ir gana atšķirīgi. Manā bērnībā – tas ir, pirms kāda pusgadsimta – klasika bija olu aplipināšana ar visvisādiem dārzā izdīgušiem zaļumiem, ietīšana savu laiku nokalpojušā (bet labi izmazgātā) kaprona zeķes gabalā un vārīšana sīpolu mizu buljonā. Tolaik gan sarkanos sīpolus, kuru mizas piešķir olai intensīvāku nokrāsu, Latvijā ja arī audzēja, tad pavisam nelielos apjomos un bija jāsamierinās ar to, ka Lieldienu gardums iekrāsojas vien brūni dzeltenīgā krāsā.
Es pats kādus pāris gadus eksperimentēju ar tādiem olu krāsošanas līdzekļiem kā māmiņai nočieptā nagu laka un no vecmāmiņas zāļu skapīša izzagtais briljantzaļais spirta šķīdums (parasti saukts par zeļonku). Sanāca jau spilgti un smuki, taču, kā pareizi norādīja pieaugušie, tās olas vairs nebija ēdamas, jo "visa ķīmija sasūkusies iekšā". To pat nemēģināju pārbaudīt, taču jau ātri sapratu, ka čaumalu cietību šāda apstrāde nebūt neveicina, jo manis krāsotās krāšņās olas tika sasistas jau pirmajās kaujās. Ķīmiski apstrādātās čaumalas vecmāmiņa tad noglabāja komposta kaudzē, bet pārējo daļu, smalki sakapātu, atdeva vistām.
Visu rakstu lasiet žurnāla SestDiena 17. - 24. aprīļa numurā! Žurnāla saturu gan drukātā, gan digitālā formātā iespējams abonēt mūsu jaunajā mājaslapā ŠEIT!